måndag 13 juni 2011

Inventing Elliot

En av de 5 böcker som jag lånade på Malmös underbara stadsbibliotek blev i lördags morse utläst, Inventing Elliot av Graham Gardner.
Elliot var en gång en helt vanlig pojke, men på grund av hemska händelser får Elliot och hans familj flytta. I den nya skolan Elliot hamnar i blir han det direkta mobboffret. Han har fått utstå kränkningar, slagsmål och en massa mer. Det enda han har kvar är minnet av att det inte alltid har varit så här. Det brukade vara bättre. En dag får Elliot en ny chans, hans familj flyttar igen och han får börja i en ny skola, en ny skola där ingen känner honom, och denna gång ska han se till att det inte blir som förra gången.  Han ska inte bli skolans mobboffer igen. Elliot är så otroligt mån om att vara osynlig, men ändå tillräckligt synlig för att inte bli utvald. Det hela är hela tiden en vågskål och Elliot måste hamna rätt. Efter ett tag på den nya skolan märker dock Elliot att även här finns mobbing, han ser det som uppdelat i två grupper, de som blir utsatta eller de som går med på det. Sidor väljs, och Elliot måste tillslut även välja sida, mobba, eller bli mobbad.
Inventing Elliot är verkligen en bok som får en att tänka (eller så är det kanske bara jag för att jag har en tendens att överanalysera allting). Är världen verkligen uppdelad i två delar, mobbare och mobbade? Genom att bara gå förbi eller att bara stå och se på utan att ”vara med” i mobbningen, gör dig även till ansvarig för vad som sker den som är mobboffer. Det är en väldigt bra bok om att stå upp för vad som är rätt och den reflekterar väldigt bra exakt hur hemsk skolvärlden kan vara i många fall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar