torsdag 19 januari 2012

The Help

The Help är skriven av Kathryn Stockett och utspelas i den amerikanska södern på 60-talet, närmare bestämt i Jackson, Mississippi. Den handlar om Skeeter, en vit ung aspirerande författare och en handfull av mörkhyade hemhjälper. Däribland dem den lite äldre men ändå rara och försiktiga hemhjälpen Aibileen och den unga kaxiga Minny. Som läsare får man sedan följa dessa tre huvudkaraktärer igenom en resa som kommer att förändra inte bara hela Jackson utan som kommer sträcka sig som en våg av förändring mycket längre än så.

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva The Help. Boken är 400 sidor lång och är vid tillfällen en ren pina att ta sig igenom, samtidigt som den är väldigt bra ändå. I mina ögon är den dock alldeles för förutsägbar för att jag ska kunna tycka riktigt bra om den. Så fort jag öppnade den och började läsa, så förstod jag hur hela slutet utformat hur allt skulle gå till och det tog bort hela njutningen med att bli överraskad och vilja fortsätta läsa och få veta vad som ska hända.

Jag fann verkligen inte The Help i närheten lika bra som, till exempel To Kill a Mockingbird  (har ni inte läst den än, så föreslår jag att ni går och gör så nu. Jag vet att den är lite seg i första halvan av boken. Men läs den. Den är bra, jag lovar). En annan bok som även rör ämnet om medborgerliga rättigheter mellan vita och mörkhyade i den amerikanska södern.   

För mig blev The Help helt enkelt en bra bok som borde läsas, men som var på tok för förutsägbar för att någonsin kunna hamna på någon av mina topplister över bästa böcker. 

1 kommentar:

  1. Svar: Ojdå, jag som är färdig med Doctor Who. Fast just nu kollar jag på American Horror Story. Så Sherlock får nog bli efter Torchwood. Hehe, jag måste lugna ner mig med tv-serier tror jag. Måste ta och hålla med dig - tv-serier är bokbloggarnas värsta (och bästa) fiende.

    SvaraRadera