torsdag 29 december 2011

The Perks of Being a Wallflower - Josefins recension

Stephen Chboskys debutroman, The Perks of Being a Wallflower, är minst sagt en speciell bok. Inte speciell på ett dåligt sätt, utan speciell på ett underbart och fantastiskt sätt.
Historien tar form i brevform, skrivna av tonårspojken Charlie. Breven Charlie skriver är mer intima och mer beskrivande en ett dagboksinlägg. Charlie berättar sitt liv i breven. Ett liv som är fyllt med sorg, glädje och förvirring, helt enkelt, ett tonårsliv. Charlie är lite av en Wallflower, vad på svenska skulle bli någon som är lite av en ensamvarg och ganska blyg. Charlie är en karaktär som oundvikligen kommer få läsaren att vilja hoppa in i historien och ge honom en stor kram. Allternativt att hoppa in i boken och säga till honom att inte göra det han tänkte göra och sen ge honom en stor kram.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja med att beskriva denna bok. Det var ett tag sedan nu, sen jag läste ut den första gången, men trots att jag försökte skriva ett blogginlägg om den då, så kunde jag helt enkelt inte. Jag kunde inte riktigt formulera mina tankar om The Perks of Being a Wallflower i ord. Nu efter andra gången jag läst den på mindre än en månad, känns det lite enklare.

Det är, som jag skrev i början, en minst sagt speciell bok som verkligen fastnar i dig på något sätt. Att lägga ord som underbar och fantastisk, känns inte riktigt som att de räcker till för att beskriva känslan av boken. Det är helt enkelt någonting man förstår bäst om man läst den. För mig har den blivit en ny bok på min tio-i-top-lista.  

Stephen Chbosky har ett sätt att skriva som får mig att bli helt förbluffad över det faktum att det faktiskt går att skriva på ett sätt som påverkar läsaren så starkt. Det gör mig helt häpen att det ens är möjligt att skriva så. Det är mer sättet boken är skriven och hur underbara tankar Charlie har, som gör starkast intryck, i alla fall på mig. Inte likaså historien, själva historien är mer medioker, men på något sätt har ändå Stephen Chbosky lyckats skriva ett riktigt mästerverk.

Verkligen en bok som borde läsas av alla som antingen är tonåring eller har varit det. 

4 kommentarer:

 1. Har varit lite nyfiken på den, men nu måste jag läsa den! Typ nu!

  SvaraRadera
 2. Du borde verkligen läsa den! Typ nu! :D

  SvaraRadera
 3. Finns den på svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte det. Jag är inte helt säker, men jag har kollat runt lite och det verkar inte som den finns på svenska än. Tyvärr. Men du kan ju alltid ge den engelska en chans om du väldigt gärna vill läsa den. :)

   Radera