tisdag 27 december 2011

The Hobbit

Äntligen! Jag har tillslut tagit mig i kragen och angripit en bok i bokhyllan! Wohoo! The Hobbit har stått och sett så vacker ut i min hylla att jag tillslut inte kunde göra annat än att läsa den. Och jag är inte besviken!
   J. R. R. Tolkiens fantasyroman The Hobbit är lite av en prequel till The Lord of the Rings-trilogin, och berättar historien om Bilbo Baggins, en vanlig, respektabel hobbit som dras iväg på ett äventyr av Gandalf och ett gäng skatt-sugna dvärgar, med målet att besegra draken Smaug och ta tillbaka deras förlorade rikedomar. Bilbo är högst ovillig till det hela, och hans pessimism är något som följer med i hela boken, även om han blir alltmer äverntyrslysten i takt med att storyn fortlöper.
   Tolkien skriver förvånansvärt spännande och raskt, tycker jag. Jag hade förväntat mig milslånga stycken med beskrivningar, eftersom att jag hört så många gnälla om LotR, även om jag också hade hört att The Hobbit skulle vara mer lättläst. Den var riktigt trevlig, tycker jag! Tolkien är en sann sagoberättare, och talar ibland direkt till läsaren och ger oss hintar om vad som komma skall. Ibland kan det bli lite drygt, framför allt med alla sånger som, enligt mig, inte tillför så mycket, men det är ändå en del av historian och det ger det hela ett lite lugnare tempo, vilket faktiskt är ganska skönt som omväxling till dagens äventyrsberättelser.
   Karaktärerna är också spännande, framför allt Bilbo tycker jag allt mer och mer om, med sin ständiga vilja att allt bara ska vara över så att han kan äta sin andra frukost eller vad sjutton. Han är väldigt trevlig att ha som huvudkaraktär. De tretton dvärgarna lär man aldrig känna helt ordentligt, men de skapar ändå bra bikaraktärer, liksom Gandalf (även om jag gärna hade sett mer av honom) och, någon som jag väldigt gärna vill läsa mer om, Gollum.
   Med tanke på vad jag sagt om de två sistnämnda personerna kommer det förmodligen inte som någon stor överraskning att jag omedelbart vill läsa The Fellowship of the Ring, men... den är tyvärr utlånad. Och dyr att köpa i affär, trots att den är i pocket... Så jag får väl vänta, och börjar istället på en annan hyllvärmare!

(Det jag inte förstår är att det på IMDb står att Galadriel ska vara med i filmatiseringen som kommer nästa vinter? Hmm? Hon är inte med i boken i alla fall. Udda. Nu när jag fortsätter kolla är det rätt många karaktärer som aldrig nämns i boken som ska vara med i filmen. Jahapp.)

2 kommentarer:

  1. Jag försökte läsa Sagan om Ringen för något år sedan, men det gick bara inte. Alldeles för långsam. Men den här verkar mycket bättre, ska försöka mig på den istället. :)

    SvaraRadera
  2. Gör det! Jag var positivt överraskad!

    SvaraRadera