lördag 26 mars 2011

Var går gränsen?

Jag läser för tillfället om Allt för min syster (Originaltitel: ”My sister’s Keeper”) av Jodi Picoult. En bok som jag inte kan läsa utan en flod av tårar, en mängd tankegångar och utan en massa inre diskuterande med mig själv. 
För er som inte vet vad den handlar om så kommer här en snabb genomgång av handlingen:
Anna Fitzgerald är tretton år gammal. Hon lever varje dag med hotet om att hennes syster ska dö. Hennes sextonåriga syster, Kate, som hon är skapad till att rädda. Det är nämligen så att Anna ”togs fram” av hennes föräldrar för att hon skulle kunna, genom sitt navelsträngsblod, rädda Kates liv. Kate lider nämligen av APL, Akut Promyelocytleukemi. Operationer och donationer har ända sedan Anna föddes bara fortsatt. Har Kate varit på sjukhuset, har Anna också varit där.
Tretton år gammal bestämmer sig Anna för att det är nog. Hon inleder en rättslig process mot sina föräldrar, för rätten till hennes egen kropp. Hon vägrar att donera en njure till Kate, trots att hon inser att detta kommer kosta sin systers liv.

Denna boken lyfter fram så många etiska och moraliska dilemman  i mig att, varje gång jag läst den är det som en gigantisk explosion av tankar i mitt huvud, och jag vet varken ut eller in längre. Den lyfter bland annat frågor om ”designer bebisar”, ett ämne som jag själv anser vara ytterst intressant att diskutera och debattera. Är det moraliskt rätt att skaffa ett ”designat” barn? Är det etiskt rätt? Jag själv har starka åsikter i detta ämne och har läst åtskiljaktiga böcker som rör ämnet, både skönlitterära och facklitteratur. Bara för att nämna en av alla dessa böcker så har vi Ursäkta, men din själ dog nyss av Danny Wattin en av mina personliga favoriter.  
”Allt för min syster” hanterar dock diskussionen om ”designer bebisar” på ett mer personligt och känslomässigt plan, och Jodi Picoult har skrivit den på ett mästerligt vis, enligt min mening. En bok som alla helt enkelt borde läsa. 

(Och ja, den har filmatiserats, men filmen är den sämsta film jag någonsin sätt... Läs boken istället.)

1 kommentar:

  1. Ja, Allt för min syster är verkligen fantastisk! Slutet är helt perfekt i boken (i filmen ändrar de ju det, typiskt!) men den väcker verkligen tankar!

    SvaraRadera