tisdag 29 november 2011

Bokhyllor

I en liten artikel i Sydsvenskan i lördags (Att såga en hylla, 26/11 2011) skrev Merete Mazzarella om hur en reporter ringt upp henne och frågat henne om hon tittar i folks bokhyllor. Enligt vett och etikett-vetaren Magdalena Ribbing skulle detta alltså inte vara okej, hävdade reportern, vilket var anledningen till telefonsamtalet.
   Jag skrattade nästan lite när jag läste detta. Va? Skulle det inte vara okej att titta bland folks böcker? Precis som Mazzarella skriver, de har ju ställt dem i vardagsrummet, där gäster vanligtvis befinner sig. Hur kan det då inte vara okej? Att man blir upprörd över att folk tittar i ens badrumsskåp tycker jag är betydligt mer förståeligt (även om jag själv gör det ibland...), men böcker? Det är väl underbart att gå och läsa igenom titlarna och författarna hos någon man är hemma hos? Det gör jag alltid, det säger ju rätt mycket om en person. Och så är det kul att upptäcka att någon annan har läst den där udda boken man gillade så mycket.
   Visst är det en självklarhet att man kan kolla i andras bokhyllor?

(Nu känner jag att jag till stor del upprepar det Mazzarella skrev, men jag håller verkligen med henne! Tyvärr hittar jag inte artikeln (det är ju inte riktigt en artikel... krönika? Njae..) på nätet, så har ni missat den i tidningen vet jag inte riktigt var ni skulle kunna hitta den :( )

2 kommentarer: